Houtbouw
Hout is een puur natuurproduct. Gemaakt van boomstammen. Bomen groeien ‘vanzelf’. Door de invloed van zonlicht en CO2 bovengronds en voedingsstoffen ondergronds. Nadat bomen zijn gekapt voor het hout kunnen er weer nieuwe worden gepoot. Zo blijft er altijd aanwas van nieuwe grondstoffen voor hout. Bij een verantwoorde afstemming van houtkap en aanplant is er nauwelijks schade aan het milieu.
De meeste mensen voelen zich prettig in een omgeving waarin veel hout is verwerkt. Hout is namelijk vochtregulerend en zorgt daarmee voor een goede luchtkwaliteit. Hout slaat warmte langzaam op en geeft dit weer langzaam af. Gevolg is een gelijkmatige temperatuur in een ruimte. ’s Winters koelt het minder snel af, in de zomer wordt het minder snel warm.
De uitstraling van het hout zorgt er voor dat mensen zich snel behaaglijk voelen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de hartfrequentie lager wordt in een omgeving met veel hout. (onderzoek scholen) Dit bevordert de gezondheid en met name de slaap. Belangrijk is dat hout in zo puur mogelijke vorm wordt gebruikt. Het mag geen, of zo weinig mogelijk schadelijke toevoegingen hebben. De positieve eigenschappen van hout komen dan ook het beste tot hun recht door massieve wanden, gevels, daken en vloeren te maken.
Voorbeelden van massiefhoutbouwers zijn:
Holz100 (Oostenrijkse moederbedrijf)
Holz100 Nederland (Dekker Hout, exclusieve partner voor Nederland)
NUR-HOLZ (Duitse moederbedrijf NUR-HOLZ)
NUR-HOLZ Nederland (exclusieve partner van NUR-HOLZ voor Nederland)
MHM (Massiv Holz Mauer)
Naast de genoemde eigenschappen heeft hout nog veel meer bijzondere eigenschappen die het heel geschikt maken voor gebouwen om – voor lange of kortere tijd – in te verblijven. Lees verder wat de voordelen nog meer zijn van hout.
- Kenmerkende eigenschappen van hout
Hout is een sterk materiaal, duurzaam, maar wel gevoelig voor aantasting. Klik hier om naar de pagina Kenmerkende eigenschappen van hout te gaan.
- Isolatie warmte en koude
Hout is van nature een goede isolator tegen koude èn warmte. Klik hier om naar de pagina Isolatie warmte en koude te gaan.
- CO2-neutraal>CO2-opslag>>CO2-reductie!
Bouwen met hout zorgt er niet alleen voor dat er minder CO2-uitstoot plaats vindt, maar zelfs dat voorkomen wordt dat CO2 (weer) in de atmosfeer komt. Klik hier om naar de pagina CO2-neutraal>CO2-opslag>>CO2-reductie! te gaan.
- Recyclebaar (cradle to cradle)
Hout kan op diverse manieren hergebruikt worden. Klik hier om naar de pagina Recyclebaar (cradle to cradle) te gaan.
- Vochtregulerend / damp-open
Hout heeft de eigenschap dat het makkelijk vocht opneemt en ook weer afstaat. Klik hier om naar de pagina Vochtregulerend / damp-open te gaan.
- Geluidsisolatie
De akoestische eigenschappen van hout worden al benut in diverse concertzalen, theaters en sporthallen. Klik hier om naar de pagina Geluidsisolatie te gaan.
- Brandveilig
Hout is erg brandbaar. Toch kan een houten gebouw erg brandveilig zijn. Klik hier om naar de pagina Brandveilig te gaan.
- Aardbevingsbestendig
Hout is relatief flexibel en licht in gewicht. Een houten gebouw is daarom goed bestand tegen aardbevingen. Klik hier om naar de pagina Aardbevingsbestendig te gaan.
- Stralingsdemping
Bij toepassing van massief hout in gebouwen wordt de invloed van elektromagnetische straling beperkt. Klik hier om naar de pagina Straling? te gaan.
Recente reacties